Vad innebär det att låna pengar?

Hur fungerar det – ränta, amortering och villkor?

Att låna pengar innebär att en bank eller ett kreditinstitut lånar ut pengar till dig. Hos oss kallar vi det långivare.
För att du skall få låna pengar så tar banken ut en ränta. Ränta kallas den kostnad som banken tar för att låna ut sina pengar till dig. Räntan tas ut som en procentsats på lånets storlek.

Låna pengar, exempel ränta:
Du lånar 100.000 kr av banken. 
Långivarens ränta/kostnad är 4 % per år. Det innebär att de tar ut en kostnad på 4.000 kr varje år för att du får låna pengarna.

Amortering

Långivaren kräver vanligtvis att du betalar tillbaka en liten del de du lånat varje månad. Detta kallas för att amortera på lånet. Det vanligaste är att du betalar din ränta + amortering via en inbetalnings avi eller via autogiro varje månad.

Låna pengar, exempel amortering:
Du har lånat 100.000 kr. 
Långivaren tar 4.000 kr per år i kostnad/ränta. Det blir 333 kr per månad. Långivaren kräver även att du amorterar 500 kr per månad på ditt lån.
Du betalar då totalt 833 kr per månad i ränta + amortering.

Förutättningar för att du skall få låna pengar

Det ställs vissa krav på dig för att du skall få låna pengar. Företaget som ska låna ut pengar gör en kontroll av din ekonomi. Man kollar främst upp att du har en stabil inkomst och inte en massa betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning innebär att du tidigare har missat betalningar. För att kolla upp din ekonomi gör banken en så kallad kreditupplysning, det kan ske genom en UC upplysning, Bosnode eller Creditsafe. Företaget får då uppgifter om din inkomst samt dina eventuella betalningsanmärkningar.

Om du har en stabil inkomst och inte har några betalningsanmärkningar så brukar du nästan alltid bli godkänd för att låna pengar. Om du däremot har betalningsanmärkningar eller en inkomst som inte är så stabil, tex timanställning så finns det vissa lånegivare som kan låna ut pengar till dig ändå.

Återbetalningstid

När du lånar pengar så gör du det på en bestämd tid.
Det bestäms när du tar ditt lån. Om du lånar pengar på 10 år så kräver lånegivaren att lånet skall vara återbetalt i sin helhet efter 10 år. När företaget har fått tillbaka alla sina pengar så är lånet borta.

Lån med eller utan säkerhet

Ett lån kan vara antingen med eller utan säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att tex en bank har ditt hus, bil, sommarstuga eller andra prylar som säkerhet för ditt lån. Om du inte kan betala dina skulder så säljer banken säkerheten och tar pengarna som trillar in vid försäljningen. Ett lån med säkerhet har mycket lägre ränta än ett lån utan säkerhet.
Ett lån utan säkerhet är precis som det låter. Lånegivaren, en bank eller annat företag med tillstånd att ge ut lån har inget annat än din inkomst och goda vilja som säkerhet.

Hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren

Ett måste när man ska låna pengar är att jämföra flera olika lånegivare.
De kan skilja sig kraftigt åt. Vissa lånegivare kan erbjuda lägre ränta än andra och därför bör du jämföra olika erbjudanden innan du lånar pengar. Du vill ju inte betala mer ränta än nödvändigt.

 

Ansök om lån

 

Exempel snabblån (Slantar.nu):
Du lånar 20 000 kr i 2 år (24 inbetalningar). Nominell fast årsränta: 25%, effektiv årsränta 28,07% (uppl.avgift 0 kr, uttags- och aviavgift 0 kr). Totalt att återbetala 25 608 kr varav 5 608 kr ränta

Exempel kontokredit (Pluskan.se):
Kontokredit med flexibel återbetalning. Inga avgifter och fast årsränta på 24 %. Vid ett lån på 15 000 kr betalar du i snitt 531 kr/månad under 40 månader (totalt belopp är 21 231 kr). Effektiv ränta 26,82 %.