Låna 10 000 kr

Exempel snabblån (Slantar.nu):

Du lånar 20 000 kr i 2 år (24 inbetalningar). Nominell fast årsränta: 25%, effektiv årsränta 28,07% (uppl.avgift 0 kr, uttags- och aviavgift 0 kr). Totalt att återbetala 25 608 kr varav 5 608 kr ränta

Exempel kontokredit (Pluskan.se):

Kontokredit med flexibel återbetalning. Inga avgifter och fast årsränta på 24 %. Vid ett lån på 15 000 kr betalar du i snitt 531 kr/månad under 40 månader (totalt belopp är 21 231 kr). Effektiv ränta 26,82 %.

Låna 10.000 kr tryggt och snabbt utan UC

Bankish.se säkerställer att alla lån som presenteras på sidan uppfyller våra krav som schyssta lån. Det innebär bra villkor, en gedigen kreditprövning samt att en identifiering med BankID.

Om du behöver låna 10.000 kr så är en kontokredit eller ett snabblån enklaste och snabbast alternativen. Bankish erbjuder möjlighet att låna 10 000 genom båda dessa alternativ på de lånesajter som vi hänvisar till. De flesta av de långivare som vi hänvisar till använder inte UC i sin kreditbedömning. Du kan enkelt selektera bort de långivare som inte använder UC på vår sida.

Vad är UC?

UC, en förkortning av Upplysningscentralen, är storbanksägt och har funnits på marknaden i över 40 år. De är ett av de ledande svenska företagen inom kreditinformation. Hit är många företag anslutna för att kunna bedöma kreditvärdigheten hos sina kunder. Processen är till stor del automatiserad; när du som potentiell låntagare gör en ansökan på en långivares webbplats, görs en kreditupplysning baserat på ditt personnummer. UC hämtar sin information från en rad olika källor, men främst från Skatteverket, Kronofogden och Bolagsverket. I korthet vill frågeställaren, i detta fall långivaren, veta:

Din (eller hushållets sammanlagda) årsinkomst

Din familjesituation (om du är gift, har barn etc.)

Om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden

Denna information används sedan till att bedöma risken av att låna ut pengar till dig, om du uppgivit att du vill låna 10 000 kr är det på det lånebelopp ansökan görs. Detta ligger samtidigt till grund för den räntesats du kommer erbjudas; ju högre risk desto högre ränta.

Många förfrågningar påverkar möjligheten till lån

Något att tänka på är att inte göra alltför många låneansökningar under kort tid. Det lite tråkiga med UC är att det görs en upplysning per ansökan; ofta söker man ju hos fler banker (kanske samtidigt) och detta ser inte så snyggt ut i din lagrade historik hos UC. Dessutom är det många andra företag som också använder isg av n UC upplysning, tex mobiloperatörer, arbetsgivare, hyresvärdar, bostadsrättsföreningar etc. Om det finns det många kreditupplysningar på dig påverkar det den totala bedömningen negativt när du ansöker om ett lån. Det är ju inte helt lätt att veta hur en specifik ansökan kommer tas emot, vilket resulterar i ett antal parallella ansökningar.

Dock finns det möjlighet att helt komma undan detta genom att ansöka om ett lån utan UC, oavsett om du ansöker om ett lån på 10 000 eller mer. Här har man som potentiell låntagare ett antal alternativ att välja bland, den långivare som bankish.se samarbetar med använder sig istället av tex Bisnode eller Creditsafe.

En kreditupplysning görs alltid – både med och utan UC

Många tror att ett lån utan UC innebär att lån helt utan någon form av kreditupplysning. Det är därför värt att nämna här att någon form av kreditupplysning alltid görs. Det finns inte någon långivare som hoppar över detta steg i en ansökan eftersom de vill vara så säkra som möjligt på att få sina pengar tillbaka. Faktum är att långivaren enligt konsumentkreditlagen måste göra en ordentlig kreditprövning. Om en långivare skulle missköta sig genom att slarva med kreditprövningen, riskerar man att få lägga ned verksamheten – efter att först ha blivit varnade av Finansinspektionen. Det har funnits flertalet oseriösa långivare som beviljat snabba lån utan någon form av kontroll, men dessa aktörer har varit mycket kortlivade på marknaden. Att låna ut pengar måste vara hållbart för alla inblandade, inte minst för låntagaren som måste ha möjlighet att betala av sitt lån.

Dock är det som sagt fullt möjligt att ta ett lån helt utan en upplysning via UC och i dessa fall görs upplysningen istället genom något annat företag – exempelvis Creditsafe eller Bisnode. Dessa företag är helt oberoende av varandra och delar inte information, vilket innebär att ett lån med exempelvis Bisnode inte påverkar möjligheten att ta ett lån med hjälp av Creditsafe – och vice versa. På så sätt kan du ha flera beviljade lån samtidigt utan att nämnvärt påverka kreditvärdigheten. Viktigt är då förstås att hålla koll på vilket företag som används till kreditupplysningen för varje enskilt lån man söker.

Inte bara UC som avgör möjligheten till lån

UC eller inte – detta är förstås inte allt när det handlar om att ta ett lån. Vissa långivare väljer att se bortom den information som en kreditupplysning ger och ser istället till nuläget; det vill säga din nuvarande ekonomiska situation som avgör hur pass rustad du är att klara dina amorteringar och din ekonomi i övrigt. En fast anställning är oftast önskvärd och ger dig som låntagare ett bättre läge när det ska förhandlas om räntan, men det finns samtidigt låneinstitut som accepterar andra former av sysselsättning – ex. vikariat, studier och liknande. Där vissa långivare inte tillåter betalningsanmärkningar, är andra lite mer liberala så länge du inte har några aktuella skulder hos Kronofogden.

Vilka uppgifter lagras hos UC?

De uppgifter som finns lagrade om dig hos UC baseras på några olika kategorier, där din ekonomiska historia, förmåga att betala och din livssituation är centrala.

Vilka låneformer finns utan UC?

Den som söker lån utan UC inser snart att detta inte finns i form av några större lån; det handlar enbart om mindre snabblån, vanligtvis runt 10 000 kr. Det är nämligen sällan som det tas en UC för just snabblån. Om man är i behov av en större summa pengar får man med andra ord skaffa sig en rad olika småkrediter – något som totalt sett blir en dyr affär. Lån utan UC innebär oftast en maximal lånesumma om 30 000 kr (i vissa fall 40 000 kr). Mer än så vill du antagligen inte låna, eftersom räntan för dessa lån som sagt är hög. Tänk också på att varje enskilt lån kan innebära en ytterligare kostnad, exempelvis uppläggningskostnad eller avi-avgifter

Sammanfattning

Står man i valet och kvalet och tycker det är svårt att bestämma om ett lån utan UC är rätt väg att gå, så finns här en sammanfattning av för- och nackdelarna.

Fördelar med lån utan UC

  • Ditt lån registreras inte hos Upplysningscentralen, vilket underlättar i det fall att du skulle behöva ta ett större lån vid tillfälle eftersom antalet UC-förfrågningar påverkar din möjlighet att beviljas lån.
  •  Möjligheten att få hyra en lägenhet eller att teckna ett mobilabonnemang ökar om du har inga eller få registrerade UC-förfrågningar.
  • Upplysning som sker via andra aktörer, ex. Bisnode och Creditsafe, sker helt oberoende av varandra; upplysningen registreras enbart hos det bolag som utför den. Detta möjliggör med andra ord flera smålån, om du skulle vara i behov av detta.

Nackdelar med lån utan UC

  • Det finns enbart möjlighet till mindre lån på maximalt 40 000 kr (beroende på långivare), oftast i form av SMS-lån.
  • Behöver man låna mer pengar är det flera olika små lån som gäller, något som påverkar den totala kostnaden negativt.
  • Exempel på alternativa kreditupplysningsföretag
    • Creditsafe
    • Bisnode

 

Ansök om lån